FILMHUIS LEWENBORG presenteert: LOCKE

Op donderdag 26 maart om 20.00 uur vertoont het FHL de volgende film in de serie klassieke en moderne films uit Engeland, Duitsland en Frankrijk. Het gaat om de actuele Engelse film Locke van regisseur Steven Knight uit 2013. Deze film heeft een lengte van – maar – 85 minuten.
Hoewel deze film dus niet zo lang duurt zult u als toeschouwer aan het eind maar één indruk ervan overhouden : die van een adembenemende ervaring! En dat terwijl deze film maar één hoofdpersoon heeft, die bovendien slechts in één positie getoond wordt: achter het stuur van zijn auto, onderweg door een donkere nacht van Birmingham naar een ziekenhuis ergens in Londen!
De hoofdpersoon van deze film is Ivan Locke, die als hoofd van de betonstort werkt op een grote klus in Birmingham. Op zijn werk krijgt hij onverwachts een telefoontje! Het betreft een vrouwelijke collega, met wie hij op een andere locatie heeft samengewerkt en met wie hij zeven maanden eerder een keer naar bed is geweest. Ze vertelt hem dat ze destijds zwanger van hem is geraakt en dat ze over een aantal uren voortijdig gaat bevallen!
En dan neemt Locke een besluit waarvan wij als toeschouwers de rest van de film getuige zullen zijn: hij springt in zijn auto om haar bij de bevalling bij te staan, hoewel hij getrouwd is en twee zonen heeft! Hij heeft anderhalf uur om op tijd in het ziekenhuis te zijn, maar is nu achter het stuur gedwongen met alle consequenties van zijn besluit rekening te houden en verantwoordelijkheid voor al zijn daden (en zijn werk!) te nemen! Er volgt een duizelingwekkende stortvloed van contacten die hij allemaal per carkit vanuit de bestuurdersstoel van zijn auto met al die anderen voert. Terwijl hij ook nog zo snel mogelijk op zijn bestemming probeert te komen!
Er is natuurlijk een essentiële reden in het verleden waarom Locke bereid is om dit alles voor de gevolgen van een one-night-stand op zich te nemen, maar die wordt pas duidelijk als u de film zelf komt bekijken!
Realiseert u zich bovendien dat de lengte van de film en de duur van de autorit praktisch even lang zijn: alle actie speelt zich in de auto in real-time af…! In de rol van de hoofdpersoon ziet u Thomas Hardy, die ons op een fantastische manier laat zien hoe eenzaam je je voelt als je alles goed wilt doen in een situatie waarin je je grootste fout al gemaakt hebt!
Autogordels vast en neemt u -met hem!- plaats in de drivers-seat! De tocht duurt anderhalf uur, of er tijd is voor een pauze “weten we nog niet”!

Uw programmeurs

Locke Steven Knight 2013